Burn-out in de zorg - Kaesemans, Gorik, ....- (Leuven : LannooCampus, 2016)
Als zorgverlener toegeven dat je zelf lijdt aan een burn-out kost erg veel moeite en wordt ervaren als persoonlijk falen. Dat komt mede omdat zorgverleners hun beroepskeuze motiveren met 'mensen helpen', aldus de auteurs. In dit studieboek geven zij praktische tips voor zowel individuele als organisatiegerichte maatregelen, met theoretische achtergrond. De tips lopen uiteen van zelfhulp (met het vijf G-model: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolgen) tot tips voor leidinggevenden ter preventie van burn-out. De auteurs zijn werkzaam aan de VU Brussel, Hogeschool/Universiteit Antwerpen, KU Leuven en Zorgnet-Incuro (een Belgische overkoepelende organisatie van ziekenhuizen, woonzorgcentra en GGZ-voorzieningen). Ze combineren hun kennis over burn-out met de ervaringen van vijf patiënten, twee mannen en drie vrouwen. De beleving (getuigenis) van de burn-out door de patiënten staat centraal bij de beschrijving van het proces, dat start met spanningsklachten die via overspanning, chronische vermoeidheid en depressie kunnen leiden tot een burn-out. Ook goed bruikbaar in de Nederlandse situatie. © NBD Biblion
Beschrijving van burn-out bij zorgverleners, met theoretische achtergrond en praktische tips voor (zelf)hulp en preventie.
Keywords: Burn-out ; hulpverleners