Comme convenu! : cours de communication française - Werbrouck, Isabelle, ....- (Leuven : Acco, 2016)
Het boek Comme convenu ! is bestemd voor iedereen die Frans wil leren voor beroepsdoeleinden. “Comme convenu” betekent “zoals afgesproken” en verwijst naar de vele professionele afspraken die je maakt met collega's en klanten. Je gebruikt deze uitdrukking ook vaak om een gesprek af te sluiten of ter inleiding van een mail. Taal en communicatie draaien met andere woorden rond tal van afspraken: gespreksconventies waar native speakers mee vertrouwd zijn. Het boek Comme convenu ! reikt je de middelen aan om volgens deze afspraken vlot en professioneel te communiceren in een Franstalige werkomgeving. Comme convenu ! richt zich tot een brede waaier aan beroepsprofielen en bevat geen sectorgebonden vakterminologie. Je leert in de eerste plaats efficiënt communiceren in algemene werksituaties: vergaderen, verkopen, presenteren, een project leiden, solliciteren, ... Ook minder zakelijke gesprekssituaties zoals small talk, discussies over de actualiteit, evenementen en websites komen aan bod. Communicatie is in dit boek opgevat als een gevarieerde reeks taalhandelingen, die elk verfijnd worden in typische uitdrukkingen, kant-en-klare zinsblokken en vooral succesvolle strategieën. Kwaliteit in taalproducties bepaal je immers niet enkel door correct taalgebruik maar ook door efficiëntie .Om te vergaderen moet je bijvoorbeeld vloeiend kunnen overleggen met anderen en in staat zijn om argumenten te weerleggen. Maar om te solliciteren moet je vooral je ervaring dynamisch en positief verwoorden. En bij een presentatie moet je wervend spreken. Maar wat als je plots de juiste woorden niet vindt? Valse vrienden (verwarrende woorden in het Nederlands of het Engels) krijgen ook de nodige aandacht. Comme convenu ! beoogt duidelijke, duurzame doelstellingen uit te drukken in ‘kennen' en ‘kunnen'. Het boek bereidt je voor op het niveau B2 van het Europees referentiekader.
Met online oefeningen - Taalcursus Frans, raadpleging in het Nederlands, niveau B2
Keywords: Franse taal -- Schrijfvaardigheid -- Oefeningen; Franse taal -- Spreekvaardigheid -- Oefeningen; Franse taal -- Taalcursussen; Mondelinge communicatie -- Franse taal; Schriftelijke communicatie -- Franse taal