Het speelveld, de spelregels en de spelers : handboek sociologie - Vranken, Jan, 1944-; Henderickx, Erik, 1953-; Van Hootegem, Geert, ....-; Vanmarcke, Luc, 1953- (Leuven : Acco, 2017)
Alles wat zich in de samenleving afspeelt, kan onderwerp van een sociologische studie zijn. In dit handboek worden maatschappelijke ontwikkelingen in hun context geplaatst teneinde deze beter te leren begrijpen. Na een algemene inleiding komen sociologische basisbegrippen, thema's en leerstukken aan de orde. Vervolgens wordt ingegaan op de theorie en het verleden van de sociale veranderingen, inclusief die van de huidige samenlevingen. Tot slot worden de verschillende sociologische scholen, die in de ontwikkeling van de sociologie als wetenschap bekend werden, behandeld. Gedegen en duidelijk geschreven handboek sociologie, met digitaal studiemateriaal, dat vooral bestemd is voor studenten en voor lezers die geïnteresseerd zijn in de maatschappij waarin zij leven. Deze nieuwe editie is sterk uitgebreid en geheel geactualiseerd. © NBD Biblion
Het speelveld, de spelregels en de spelers? is de zesde editie van dit handboek, dat al 22 jaar de centrale concepten en leerstukken uit de sociologie, met toepassingen op de samenleving en haar componenten, toelicht in een toegankelijke taal en vorm. Het boek plaatst de grote maatschappelijke ontwikkelingen in hun context en stelt de lezer in staat om de drijvende krachten in de samenleving beter te begrijpen. Tegelijk helpt het de lezer om inzicht te krijgen in de eigen positie in de samenleving en de invloed daarvan op het handelen. Deze herwerking bevat een nieuw hoofdstuk over de toestand van de samenleving vandaag. Naast het dilemma gelijkheid versus ongelijkheid, nemen de auteurs ook de andere grote maatschappelijke spanningsvelden onder de loep, zoals individu versus samenleving, nature versus nurture en solidariteit versus strijd. Het handboek bevat verder ook korte biografieën van de belangrijkste klassieke en moderne sociologen, een uitvoerige literatuurlijst en een personen- en zakenregister. Meer dan voorheen is de aanpak van dit handboek blended. Op het online leerplatform SOFIA is digitaal studiemateriaal beschikbaar. Docenten en studenten vinden er video- en audiofragmenten, zelfstudietaken, quizzen en powerpoint presentaties die de in het boek behandelde leerstof verder uitdiepen en helpen bij het studeren.
Keywords: Sociologie