Organisatie en management van sportfederaties in Vlaanderen : resultaten van het Vlaamse Sportfederatie Panel 2.0 (VSFP2.0) - Scheerder, Jeroen, 1974-; Claes, Elien, ....-; Thibaut, Erik, ....- (Gent : Academia Press, 2015)
Het kwaliteitsvol uitbouwen van het sportaanbod staat hoog op de beleidsagenda in Vlaanderen. Sportfederaties vervullen hier een belangrijke rol. Enerzijds vertegenwoordigen zij bijna anderhalf miljoen sportende Vlamingen. Anderzijds zijn zij actief betrokken bij het mee vorm geven van het Vlaamse top- en breedtesportbeleid en hebben zij ook voeling met de internationale sportwereld. Sportfederaties bekleden dus een belangrijke, intermediaire functie tussen sporters en overheid en tussen lokale sport en internationale sport. Tegelijkertijd staan sportfederaties voor heel wat uitdagingen, en dit zowel op het vlak van organisatie als innovatie. Good governance is een term die relatief recent de sportsector is binnengedrongen. De dienstverlening van sportfederaties kan niet losgekoppeld worden van de basisprincipes van goed bestuur. Ook andere maatschappelijke veranderingen hebben een impact op de werking van sportfederaties. Zo dienen zich potentiële leden uit nieuwe doelgroepen aan, maar stellen we ook vast dat sporters vandaag gemakkelijk hun weg vinden naar het anders- en lichtgeorganiseerde sportaanbod. In het boek Organisatie en management van sportfederaties in Vlaanderen wordt uitgebreid gerapporteerd over de bevindingen van het Vlaamse Sportfederatie Panel 2.0 (VSFP2.0). Dit onderzoek laat toe om op een wetenschappelijk onderbouwde manier aspecten van good governance, dienstverlening en innovatie met betrekking tot de sportfederaties in Vlaanderen te bestuderen. Bestuurders, managers, beleidsmakers, maar ook vrijwilligers en studenten kunnen inspiratie putten uit de resultaten die in het voorliggende werk gebundeld worden. Met een voorwoord van Lode Grossen, Voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie (VSF)
Keywords: Sportbeleid ; Vlaanderen