Actief met taalvaardigheid : werken met literaire genres in de klas - Lucas, Françoise, ....- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2016)
Deze lesmethode is bedoeld voor docenten MVT (onderbouw voortgezet onderwijs) en NT2 en studenten aan de lerarenopleiding. Elk van de acht hoofdstukken staat in het teken van een literair genre: poëzie, autobiografie, detective, sprookje, drama, fantasy, stripverhaal en mediagenres. Ieder hoofdstuk bevat een aantal interactieve opdrachten, waarin verschillende kanten van taalvaardigheid geoefend worden: woordenschat, luisteren, lezen, schrijven, spreken. Steeds wordt duidelijk aangegeven wat het niveau is, welke vaardigheden centraal staan, wat de doelen zijn, hoeveel tijd de opdracht kost en of die individueel, in duo's of grotere groepen moet worden uitgevoerd. Een heldere tabel voorin maakt het mogelijk te zoeken op al deze eigenschappen. Bij het genre stripverhaal hoort bijvoorbeeld een opdracht waarin de leerlingen plaatjes uit stripverhalen moeten koppelen aan de beschrijving die de docent daarvan geeft. Hun keuze moeten ze toelichten. Begrijpend luisteren wordt zo gecombineerd met leren formuleren. Een rijke integratie van literatuur- en taalvaardigheidsonderwijs.
Literatuur is een onuitputtelijke bron voor gevarieerde taallessen. Veel docenten gebruiken literatuur voornamelijk om leesvaardigheid te trainen. Ook voor het verbeteren van andere vaardigheden is literatuur echter van onschatbare waarde.Actief met taalvaardigheid biedt uitkomst om op een speelse en actieve manier leerlingen de vaardigheden luisteren, schrijven, lezen en spreken te laten oefenen. Aan de hand van de genres poëzie, autobiografie, detectives, sprookjes, drama, fantasy, stripverhalen en media worden zestig werkvormen gegeven die taaloverstijgend zijn. Daarbij ligt de nadruk op productieve vaardigheden. Per werkvorm staat aangegeven vanaf welk ERK-niveau deze is toe te passen. Dit varieert van niveau A1 tot en met B1. Op de website bevinden zich onder andere beoordelingsformulieren, nuttige links en het beeldmateriaal uit het boek in kleur.Actief met taalvaardigheid is bedoeld voor iedere (aankomende) taaldocent, in welke moderne taal dan ook. De uitgave past in de serie Actief met taal.
Lesmethode voor docenten onderbouw voortgezet onderwijs en NT2 en studenten lerarenopleiding.
Includes bibliographical references.
Keywords: Literatuuronderwijs; Taalvaardigheid; Voortgezet onderwijs