Solidariteit in superdiversiteit : handvatten voor concrete actie - Schuermans, N., ....-; Vandenabeele, J., ....-; Oosterlynck, S., ....- (Leuven : Acco, 2017)
Allemaal krijgen we te maken met culturele verschillen: als leraar, leerling, werkgever, werknemer, buur, buurtwerker, vakbondsmilitant, vrijwilliger, sportbeoefenaar, trainer, jeugdwerker,… noem maar op. Vlaanderen wordt immers superdivers. Brussel is al een stad van minderheden waar nauwelijks nog een culturele meerderheid heerst. In dit boek leggen de auteurs uit aan de hand van 32 cases hoe solidariteit in diversiteit vorm krijgt op concrete plaatsen. Plaatsen waar mensen van diverse afkomst elkaar tegenkomen zoals de school, de werkvloer, de woonomgeving, het buurtplein, het clublokaal en het sportveld. Solidariteit in superdiversiteit geeft de lezer een toegankelijke inkijk in deze thematiek. De auteurs tonen dat de uitdaging verder reikt dan sociale cohesie. Daarvoor maken ze gebruik van kernconcepten uit hun interdisciplinair onderzoekswerk: spanningsveld tussen integratie en transformatie, verschillende bronnen van solidariteit, leerprocessen, burgerschapspraktijken en plaats. Tot slot reiken zij enkele praktische handvaten aan om solidariteit in een superdiverse samenleving te ontwikkelen en te versterken. Solidariteit in superdiversiteit is een must read voor alle mensen die op één of andere manier, professioneel of op vrijwillige basis, aan solidariteit in een superdiverse samenleving werken (leerkrachten, leidinggevenden, opbouwwerkers, vakbondslieden, chiroleidsters….)