Beken(d) talent : ken je kerntalenten en maak de juiste keuze voor je studies, je werk en je leven - Krekels, Danielle, ....- (Antwerpen : M-Books, 2017)
23 speelgoedgroepen leiden tot 23 kernkwaliteiten. De speelgoedgroepen worden echter nergens vermeld in dit boek. Wie dit boek leest om er zelfstandig mee aan de slag te gaan, komt van een koude kermis thuis. De methode wordt wel uitvoerig aangeprezen en uitgelegd, maar het verband met het speelgoed dat je vroeger gebruikte, wat je er mee deed, en waarom wordt niet voldoende verhelderd. Sterker nog, in het boek wordt afgeraden om er zelfstandig mee aan de slag te gaan om verkeerde interpretaties te voorkomen. Dat degenereert het boek tot een zorgvuldig verpakte marketingtool om een KernTalentenanalyse te laten maken of een cursus te volgen. De besproken personen en de lijst van kernkwaliteiten kunnen nog voor herkenbaarheid zorgen, waardoor je in ieder geval grofweg kunt kijken in welke categorieën je zelf past.
Middels de KernTalentenmethode je eigen kwaliteiten beter begrijpen en aanwenden om gefundeerdere keuzes in het leven te maken die beter bij je eigen persoonlijkheid aansluiten, is een op zich goede methode. In de eerste twee hoofdstukken van Beken(d) talent richt Danielle Krekels zich vooral op het uitleggen van wat de methode precies behelst en wat er allemaal mee mogelijk is. In het derde hoofdstuk gaat hij in op de resultaten, zonder dat deze exact worden prijsgegeven, van een aantal bekende Vlamingen op wie de methode is toegepast. Zo wordt aan het boek een zweem van beroemdheid gegeven. Tot slot wordt er nog ingegaan op het Peter Principle en het demotivatieniveau. De KernTalentenmethode zelf gaat uit van de gedachte dat waar je in de [lees meer] leeftijd van vier tot ongeveer twaalf jaar mee speelde, de basis vormt van wat je graag doet en waar je goed in bent. Het doet er daarbij niet toe of en welk speelgoed je tot je beschikking had. Bijvoorbeeld een boom. Bouwde je er een hut in, zat je er de hele dag naar te staren, brak je de takken af om er een bloemstukje mee te maken, of keek je welke dieren erin woonden? Dezelfde boom, zoveel manieren om er mee te spelen. Tot je twaalfde jaar ging spelen vanzelf, zonder dat je erbij nadacht of andere zorgen had. Waar je je jarenlang eindeloos mee kon bezighouden en wat je bleef boeien, is een cruciale factor om je latere werk en studie op aan te passen. Het kan je foute keuzes, werk doen dat je niet ligt en dat je niet bevalt, en andere ellende besparen.
Was jij een lezertje, zoals Jan Leyers? Of was je gek op dieren, zoals Inge Vervotte? Speelde je graag poppenkast en deed je niets liever dan verhaaltjes vertellen, zoals Goedele Liekens? Of zong je de hele dag voor de spiegel, zoals Jo Lemaire? Je favoriete speelgoed en de dingen die je als kind het liefste deed, zeggen alles over je natuurlijke voorkeuren en de talenten die je hebt. Deze natuurlijke voorkeur is de basis van de KernTalenten- methode, die de grond van je karakter, je talent en je drijfveren blootlegt. Als je in je dagelijkse leven je KernTalenten kunt uitspelen, zit je in een natuurlijke stroom, een flow waarin je je goed voelt omdat alles is zoals het moet zijn. De KernTalentenmethode helpt je je natuurlijke voorkeuren terug te vinden en aan te scherpen. Het ontdekken van jouw favoriete kinderactiviteiten en hoe je die kennis kunt omzetten in het maken van de juiste keuzes, is een verrassende en bijzonder leuke manier om niet alleen de geknipte studie of job, maar ook meer rust en geluk te vinden.