Sociale psychologie - Van Hiel, Alain, 1966-; Roets, Arne, 1980- (Gent : Academia Press, 2017)
De mens is een sociaal dier dat van nature de anderen observeert. We analyseren het gedrag van anderen en proberen in te schatten hoe iemand zal reageren, wie met wie zal optrekken, waarom iemand zijn of haar relatie beëindigt en wie populair is en waarom. Op deze en andere alledaagse vragen formuleert dit boek wetenschappelijk onderbouwde antwoorden.De auteurs gaan dieper in op de sociale basis van het zelf, sociale perceptie en beïnvloeding - het 'ik' kan immers niet bestaan zonder de anderen. Verder worden interpersoonlijke en groepsprocessen besproken met bijzondere aandacht voor partnerrelaties en groepsprestaties.Ook maatschappelijk actuele thema's als de multiculturele samenleving, stereotypen, vooroordelen en discriminatie komen uitgebreid aan bod. Aan de hand van toepassingen van de sociale psychologie in de rechterlijke en politieke wereld tonen de auteurs tenslotte aan dat inzichten uit de sociale psychologie kunnen helpen om de 'echte wereld' beter te begrijpen en te verbeteren.
Handboek 'Sociale psychologie' (Arne Roets)