Professioneel begeleiden bij verlies - Van Wielink, Jakob, ....-; Wilhelm, Leo, ....-; Van Geelen-Merks, Denise, ....- (Amsterdam : Boom, 2017)
Ieder mens lijdt tijdens zijn leven verlies en we worden er bijna dagelijks mee geconfronteerd: verlies door scheiden, overlijden, dementie, ontslag, ongewenste kinderloosheid... Maar ook verlies van (t)huis, van land, van idealen. Sociaal werkers krijgen veelvuldig te maken met cliënten die een verlies hebben geleden. Dit boek helpt studenten om deze mensen te begeleiden bij hun zoektocht naar een passend antwoord op verlies, zodat er ruimte komt voor rouw en betekenisgeving. In Professioneel begeleiden bij verlies komen theorie, reflectie en praktijk bij elkaar: *Kennis: theorieën over en benaderingen van verlies en rouw *Reflectie: de eigen verliesgeschiedenis onder ogen komen om effectief te kunnen begeleiden *Vaardigheden: kennis en reflectie omzetten in oefenen en experimenteren In elk hoofdstuk staat een andere casus centraal. Elk thema wordt theoretisch onderbouwd: wetenschappelijk en toch toegankelijk. Daarnaast staan in elk hoofdstuk uitgeschreven dialogen, reflectievragen voor persoonlijke ontwikkeling en oefeningen voor in de praktijk. *Fundament van dit boek is de 'transitiecirkel' (met de thema's contact maken, hechten, intimiteit delen, afscheid nemen, rouwen, en betekenis geven) *Verlies en rouw gekoppeld aan hechtingsgeschiedenis en zoektocht naar betekenis *Veel aandacht voor verlies op het werk: ontslag, overplaatsing, pensionering Op de website bij dit boek, www.professioneelbegeleidenbijverlies.nl is extra materiaal beschikbaar: filmfragmenten, aanvullende artikelen, presentaties en kaarten met modellen die studenten kunnen gebruiken bij het begeleiden. Iedereen die een ander nabij wil zijn bij verlies. *Hbo-studenten: maatschappelijk werk en dienstverlening, sociaal pedagogische hulpverlening, toegepaste psychologie en verpleegkunde *Professionals die in hun werk met cliënten te maken krijgen met verlies Jakob van Wielink is opleider, begeleider en (executive) coach. Leo Wilhelm is leidinggevende en coach. Denise van Geelen-Merks is
Psyche vzw