Architectuur en structuralisme : speelruimte en spelregels - Hertzberger, Herman, 1932- (Rotterdam : Uitgeverij Nai010, 2014)
Architect en architectuurpublicist Herman Hertzberger (1932) is internationaal geroemd om zowel zijn gebouwde als zijn geschreven werk. Gebouwen als Centraal Beheer, Apeldoorn (1972) en veel van zijn scholen, maar ook zijn publicaties, zoals het in vele talen vertaalde Lessons for Students in Architecture, hebben generaties architecten en studenten geïnspireerd. In dit boek legt Hertzberger de fundamenten van zijn architectuurvisie bloot. ' 'Dit boek doet een poging om te formuleren wat structuralisme in architectuur is en wat je er aan zou kunnen hebben. Er bestaan veel misverstanden over het begrip structuralisme in het algemeen en zeker waar het de architectuur betreft. Er is ook een hernieuwde belangstelling voor structuralisme. Wat ik als het werkelijke structuralisme in architectuur zie, is een denkwijze die verstrekkende mogelijkheden heeft voor het hergebruik van gebouwen, waarmee de discussie over duurzaamheid een nieuwe impuls kan krijgen. Bovendien wordt door de mogelijkheid van een grotere invloed van gebruikers de blauwdruk voor een meer democratische architectuur zichtbaar gemaakt.' - Herman Hertzberger
Structuralisme ; architectuur
Keywords: Structuralism (Architecture).; Hertzberger, Herman, -- 1932-.; Architecture -- 20th century -- Netherlands; Architecture, Modern -- 20th century; Architecture -- Theory -- 20th century