Nieuw rechts - Maly, Ico (Ico Emmanuel Lutgarde), 1978- (Berchem : EPO, 2018)
Dat universitair docent Ico Maly (1978) strijdt tegen politieke verrechtsing, lazen wij reeds in zijn vorige boek ('N-VA', 2012)*. Bestreed hij daarin de Belgische N-VA, nu richt hij zijn pijlen op de digitale propagandamachine van Donald Trump. Breedvoerig beschrijft hij nieuwe Amerikaanse stromingen als Dark Enlightenment, alt-right, meme en paleoconservatisme. Het begrip antiverlichting wordt door hem met regelmaat genoemd als perifrase van het hedendaagse kwaad. Hij waarschuwt voor de gevaren van grensoverschrijdende internetcultuur. In zijn zoektocht naar de oorsprong en effecten van het hedendaagse populisme haalt hij ook Europese politici als Le Pen, Baudet en Berlusconi aan. Een van zijn definities van Nieuw Rechts luidt: 'een gelaagd en polycentrisch transnationaal ideologisch fenomeen dat diep verankerd zit in de globale neoliberale economische en digitale structuur'. Op de kaft wordt het boek genoemd als een 'must-read' voor iedereen die zich zorgen maakt over onze verworvenheden. Helaas zal met de strak academische stijl van schrijven slechts een kleine groep mensen worden bereikt.
Het zou een quizvraag kunnen zijn: wat hebben Trump, alt-right, Alternative für Deutschland, het Front National, Thierry Baudet en de N-VA gemeen? Dat ze overal voor een ruk naar rechts zorgen? Uiteraard. Dat ze een antwoord op de neoliberale globalisering vonden dat aanslaat? Zeker. Dat ze 'zeggen waar het op staat'? Eveneens. Maar volgens Ico Maly is er nog een belangrijke overeenkomst die velen over het hoofd zien: al die mensen, partijen en groeperingen delen de strijd tegen gelijkheid, vrijheid en universele mensenrechten. Tegen de waarden van de verlichting. Een complex spel van sociale, politieke, economische, ecologische en digitale evoluties versnelde hun opmars. De grensoverschrijdende internetcultuur zorgde voor een boom. Over populisme, ideologie, Pepethe-frog-versies van Trump en Baudet, Theo Francken als meme in keizerskostuum, Breitbart en Gramsci.
Analyse van hedendaagse populistische stromingen in de politiek met de nadruk op rechtse stromingen in de Verenigde Staten.
Keywords: Politiek ; ideologie