Naar een herstelondersteunende verslavingszorg : praktijk en beleid. - Vanderplasschen, Wouter, 1974-; Vander Laenen, Freya, 1972- (Leuven : Acco, 2017)
Herstel staat de afgelopen jaren steeds meer centraal als doelstelling van verslavingszorg en -preventie. In het buitenland groeide de 'herstelbeweging' de afgelopen jaren uit tot een belangrijke hoeksteen van het drugsbeleid. De auteurs stellen vast dat de theorievorming over en het wetenschappelijk onderzoek naar herstel nog in volle ontwikkeling zijn. De werkvloer staat voor de uitdaging om - meer - herstelgericht te werken. Valkuilen hierbij zijn het gelijkstellen van herstel aan abstinentie of het doorschuiven van de zorgverantwoordelijkheid naar de cliënt en zijn niet altijd even draagkrachtig netwerk. Met dit boek willen de auteurs het begrip 'herstel' conceptueel verdiepen en duiden. Tegelijk reiken zij handvatten aan hoe herstelgerichte zorg en ondersteuning in beleid en praktijk vorm kunnen krijgen. Ze doen dit voor verschillende zorg- en ondersteuningsvormen: van het algemene welzijnswerk tot de geestelijke gezondheidszorg en de gespecialiseerde drughulpverlening. Ze geven aan hoe drugbeleid en -preventie een meer herstelgerichte invulling kunnen krijgen. Naast interventies komen ook een aantal kwetsbare groepen met specifieke ondersteuningsvragen aan bod.
Verslaving in de 21ste eeuw: actuele visies en theorievorming - Herstel van verslaving: achtergrond en situering - Herstelondersteuning in Nederland: een stand van zaken - Omvang van (problematisch) middelengebruik in Vlaanderen en vraag naar behandeling - Preventie en prevalentie van nieuwe psychoactieve verslavingen - Herstelondersteunend werken binnen de ambulante verslavingszorg - Residentiële behandeling van verslaving en herstel - Herstelondersteuning voor drugsgebruikers in contact met justitie - Nazorg en continuïteit van zorg: de complementaire kracht van ervaringsdeskundigheid en zelfhulp - De ervaringen van het sociaal netwerk met betrekking tot het herstelproces van een naaste - Ondersteuning en behandeling van personen met een dubbele diagnose - Ondersteuning en behandeling van personen met een verstandelijke beperking die middelen gebruiken - Probleemgebruik en sociaal herstelkapitaal bij personen met een migratieachtergrond - Ondersteuning van ouders met verslavingsproblemen en hun kinderen - Naar herstelondersteunende zorgsystemen
Keywords: 178/24; 364.272.; Drugbeleid; Drugpreventie; Drugspreventie; Hulpverlening; Verslaving; Verslaving; drugs; drugspreventie; herstel