In gesprek : cognitief-gedragstherapeutische technieken in de huisartspraktijk - De Jong, Majella, ....-; Bange, Linda, ....- (Utrecht : De Tijdstroom, 2017)
Het huisartsen vak is het mooiste vak dat er bestaat! Zo denken veel praktiserende huisartsen over hun dagelijks werk. Dit boekje helpt om de voldoening in het vak vast te houden en wellicht zelfs nog te vergroten. Majella de Jong (gz-psycholoog en cognitief gedragstherapeut) en Linda Bange (huisarts en supervisor) werken al geruime tijd bij de Huisartsopleiding UMCG in Groningen. Daar hebben zij samen veel groepen huisartsen in opleiding begeleid. Gedurende hun samenwerking werd de link tussen het huisartsenvak en de cognitieve gedragstherapie (CGT) steeds duidelijker. Principes uit de CGT boden keer op keer een theoretische en wetenschappelijke onderbouwing voor diverse interventies die de huisarts gebruikt tijdens haar consulten. Verder bleken bepaalde methoden en technieken uit de CGT een waardevolle aanvulling te zijn op het reeds aanwezige instrumentarium. Deze 'ontdekking' vormt de basis voor het schrijven van dit boekje. Het boekje is opgebouwd aan de hand van het G-schema. Dit schema vormt de ruggengraat van de CGT. Het biedt de huisarts een duidelijke structuur om zorgen, wensen en verwachtingen van de patiënt in kaart te brengen. Het dient bovendien als uitgangspunt voor diverse interventies. Aan de hand van veel voorbeelden uit de huisartsenpraktijk worden verschillende methoden en technieken uit de CGT geïllustreerd. Het boek is bedoeld voor huisartsen (in opleiding) en hun POH-ers (ggz en somatiek). Daarnaast zullen ook andere medisch specialisten genoeg van hun gading kunnen vinden.
Psyche VZW
Keywords: Cognitieve gedragstherapie