Douane en accijnzen toegepast - Celis, Kerstien, ....-; Verbeken, Josse, ....- (Antwerpen : Intersentia, 2018)
Dit handboek behandelt douane en accijnzen zowel vanuit theoretisch als vanuit praktisch standpunt. Na een overzicht van de evolutie van het douanebeleid in Europa en het wetgevende kader, worden de betrokken partijen en de verschillende douaneregelingen besproken bij invoer, doorvoer en uitvoer. De praktische aspecten worden benadrukt, zoals het Import Control System en het Export Control System en de te vervullen verplichtingen bij aankomst en vertrek van goederen, met bijzondere aandacht voor het invullen van het Enig Document. Daarnaast worden onderwerpen behandeld als de oorsprong van goederen, de te overhandigen documenten bij invoer, transit en uitvoer, en bijzondere regelingen als douane-entrepots, tijdelijke invoer en veredeling. Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan accijnzen. Het handboek vertrekt vanuit een theoretische benadering, waarbij alle aspecten ruim geïllustreerd worden met voorbeelden. De talrijke voorbeelden maken het werk uitermate geschikt voor studenten en logistiek managers in opleiding zonder voorafgaande douanekennis. Met dit boek kunt u zich de materie op een gestructureerde en praktische manier eigen maken.