Straffen : een penologisch perspectief. - Beyens, Kristel, 1962-; Snacken, Sonja, 1955- (Antwerpen ; Aperldoorn : Maklu, 2017)
Penologie is de leer van het straffen. De bestraffing heeft echter vele gezichten, en straffen als de doodstraf en de gevangenisstraf spreken nog altijd heel sterk tot de verbeelding. Waarom straft een samenleving? Wie zit er in de gevangenis? Hoe en door wie worden de straffen uitgevoerd? Welke gevolgen heeft een gevangenisstraf voor de gedetineerde? Wat betekent het om in de gevangenis te werken? Hoe en door wie wordt er beslist wanneer iemand kan vrij komen? En hoe zit het nu weer met dat elektronisch toezicht? Deze en nog veel andere vragen komen aan bod in dit boek, dat voortbouwt op een jarenlange wetenschappelijke interesse van de editors in verschillende aspecten van het straffen. Het bundelt een aantal recente en klassieke wetenschappelijke inzichten over de gevangenisstraf, de internering, de doodstraf, de straffen in de gemeenschap en vreemdelingendetentie, en analyseert de belangrijkste beleidsevoluties op een kritische wijze. De focus ligt op België, maar er is ook veel aandacht voor het internationale perspectief.
Includes bibliographical references