Een stad is geen land... : Pleidooi voor de stedelijke revolutie - Corijn, Eric, 1947- (Brussel : VUB, 2018)
De meerderheid van de mensen woont vandaag in een stedelijke omgeving. Met dat simpele feit wordt onvoldoende rekening gehouden, zeker wanneer het erom gaat de nodige maatschappelijke en politieke conclusies te trekken. Nochtans gaat het om één van de meest diepgaande herstructureringen in de geschiedenis van de mensheid. Het is al enkele decennia het onderzoeksonderwerp van Eric Corijn. Dit boek bespreekt de belangrijkste kenmerken van de stedelijke transitie, zowel in Vlaanderen, als op wereldvlak. Er is een groeiend spanningsveld tussen steden en landen, zeker wanneer landen een protectionistische, nationalistische koers varen. Steden reageren ook beter op de drie grote planetaire uitdagingen: onze omgang met de natuur, de sociale ongelijkheid en de multiculturele samenleving. Daarom is het ook nodig de stadsgewesten meer bevoegdheden te geven om een duurzame, sociale en culturele transitie mogelijk te maken. Een lokale deeleconomie is één van de instrumenten om tot een nieuwe postnationale samenleving te komen
Paul Verbraekenlezing 2018, zaterdag 17 maart 2018, Zuiderpershuis Antwerpen
Keywords: Urbanism -- 21st century; Cities and towns -- 21st century