Orthopedagogische werkvelden in beweging : recente evoluties en veranderingen in Vlaanderen. - Claes, Claudia, 1965-; De Pauw, Sarah, ....-; Vanderplasschen, Wouter, 1974-; Vandevelde, Stijn, 1976-; Van Damme, Lore, 1988- (Antwerpen : Garant, 2017)
De structuren van de orthopedagogische zorg en ondersteuning voor kinderen en jongeren in kwetsbare leefsituaties in Vlaanderen zijn ingrijpend veranderd. Niet alleen hertekende de Integrale Jeugdhulp de toegang tot en organisatie van het hulpverleningslandschap voor minderjarigen, ook de afzonderlijke sectoren ondergingen een aantal grondige wijzigingen. De sector Jongerenwelzijn, die tussenkomt in situaties van verontrusting, evolueerde naar een meer vraaggerichte en modulair georganiseerde jeugdhulp. Het M-decreet zorgde voor een ommekeer in het onderwijs aan kinderen en jongeren met specifieke leerbehoeften, waardoor redelijke aanpassingen en inclusie voortaan de norm zijn.
Hoofdstuk 6: Erkenning van de klinisch orthopedagoog als volwaardig en autonoom gezondheidsberoep
Keywords: Orthopedagogie; bijzondere jeugdzorg; mentaal gehandicapten; orthopedagogiek -- 376.