Methoden voor journalism studies - Koetsenruijter, Willem, 1958-; Van Hout, Tom, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2018)
In Methoden voor journalism studies staan zes onderzoeksmethoden centraal om journalistiek op een wetenschappelijke manier te bestuderen. Met deze beknopte handleiding leer je zelfstandig een eenvoudig onderzoek opzetten, uitvoeren en verantwoorden. Het boek bestaat uit drie delen: bevragen, observeren en doorlichten. Van elke activiteit behandelt het een kwalitatieve en een kwantitatieve variant. Achtereenvolgens komen aan bod: focusgroepen, surveys, nieuwsetnografie, experimenteel onderzoek, kwalitatieve en kwantitatieve inhoudsanalyse. Elke methode wordt uitgelegd aan de hand van concrete en recente onderzoeksliteratuur. Daardoor maken studenten ook kennis met wetenschappelijke artikelen uit de bekende journals op het gebied van journalism studies. Methoden voor journalism studies is een praktische en unieke methode voor hbo- en wo-studenten journalistiek die aan de slag willen met een scriptie of wetenschappelijk onderzoek. Deze tweede druk is volledig geactualiseerd en bevat nog meer informatie over het interview en literatuurstudie. Willem Koetsenruijter en Tom Van Hout zijn beiden universitair docent aan de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden en doceren daar onder andere het vak Methoden en theorieën van journalism studies. Tom Van Hout is tevens als universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit Antwerpen.
Keywords: Journalistiek ; methodieken; Journalistiek ; onderzoeksmethoden