Patronen doorbreken : negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen - Van Genderen, Hannie, ....-; Jacob, Gitta, ....-; Seebauer, Laura, ....- (Amsterdam : Uitgeverij Nieuwezijds, 2019)
Schematherapie kan je helpen ontdekken hoe negatieve gevoelens zijn ontstaan, hoe ze je leven beïnvloeden en hoe je ze kunt veranderen. De auteurs onderscheiden daarbij vijf patronen (modi), die je kunt veranderen op drie niveaus: denken, voelen en doen. - Drie auteurs, werkzaam als psycholoog en/of psychotherapeut, schreven dit zelfhulpboek om negatieve gedragspatronen te doorbreken. De manier om dit te doen is via de zogenoemde Schematherapie. Het boek is bestemd voor mensen die zichzelf willen veranderen. Het biedt vragenlijsten tot zelfonderzoek en oefeningen om beklemmende patronen aan te pakken (met ruimte om de antwoorden in te vullen; ook online beschikbaar). Daarnaast veel praktijkvoorbeelden, verduidelijkende schema's en tekstkaders waarin aspecten nog eens naar voren worden gehaald. Met literatuurlijstje en register. Behalve mensen die worstelen met negatieve gevoelens en gedragspatronen, kunnen ook hulpverleners of studerenden hiervoor met de Schematherapie werken. Het is een praktisch, overzichtelijk boek met goede toepassingen.
Gedragspsychologie - Gewoonten - Gedragstherapie - Persoonlijkheidsstoornissen