Handboek positieve psychologie : theorie, onderzoek, toepassingen - Bohmeijer, Ernst, ....-; Bolier, Linda, ....-; Westerhof, Gerben, ....-; Walburg, Jan Auke, ....- (Amsterdam : Boom, 2018)
De positieve psychologie is een snelgroeiende stroming in de psychologie, die is gericht op veerkracht, optimaal functioneren en positieve gezondheid. Het is een stroming die nieuwe mogelijkheden biedt voor toepassingen in de geestelijke en algemene gezondheidszorg, het onderwijs en arbeidsorganisaties. De positieve psychologie zoals de auteurs van dit handboek die voorstaan, richt zich op het versterken van de mogelijkheden van de mens om een plezierig, zinvol en (op de ander) betrokken leven te leiden. Erkenning van en omgaan met negatieve emoties en moeilijke leefomstandigheden zijn hiervan wezenlijke onderdelen. Ook gaat het om een goede balans tussen het zelf (individueel functioneren) en de ander (samenleven en betrokken zijn, het zelf overstijgen). Dit handboek biedt professionals die positieve psychologie willen toepassen in hun werk, een overzicht van de wetenschappelijke onderbouwing en praktische toepassingen van belangrijke thema's in de positieve psychologie, zoals: positieve emoties, talentontwikkeling, posttraumatische groei, hoop, waardenontwikkeling en positieve relaties. Daarnaast bevat het veel praktische oefeningen. Het handboek is ook zeer geschikt voor toepassing in het onderwijs aan studenten psychologie. Ernst Bohlmeijer is hoogleraar psychologie aan de Universiteit Twente. Linda Bolier is als psycholoog en projectleider verbonden aan het Trimbos-instituut. Gerben Westerhof is universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit Twente. Jan Walburg is voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut.
Gedragstherapieën
Psyche vzw