Gezondheidseconomie voor niet-economen : principes, methoden en valkuilen van gezondheidseconomische evaluaties - Annemans, Lieven, 1964- (Kalmthout : Pelckmans Pro, 2018)
Gezondheidseconomie gaat over het verstandig investeren in gezondheid en gezondheidszorg. Het doel van dit boek is de lezer vertrouwd te maken met de principes, methodes én valkuilen van gezondheidseconomische evaluaties. Deze evaluaties helpen om keuzes te maken en prioriteit te geven aan die investeringen (voor preventie, diagnostiek, genezing of zorg) die toelaten de grootste hoeveelheid gezondheid te winnen per geïnvesteerde eenheid van geld. De resultaten van zulke evaluaties vindt men steeds vaker terug in wetenschappelijke tijdschriften, op congressen en in beleidsbeslissingen. Dit boek helpt iedereen die betrokken is bij gezondheid en gezondheidszorg om de methode van deze evaluaties te begrijpen en hun resultaten te interpreteren. In deze tweede editie, met talrijke recente voorbeelden, is er aandacht voor relatief nieuwe methoden (onder andere om kwaliteit van leven te meten) en voor de onvermijdelijke trends (onder meer het gebruik van data uit de reële praktijk). Basiskennis van economie is niet vereist.
Gezondheidsbeleid