Studievoortgangsbeslissingen in het hoger onderwijs : van vrijstelling tot bindende voorwaarde - Weis, Karen, ....- (Brussel : Politeia, 2018)
In het Vlaamse hoger onderwijs worden jaarlijks miljoenen studievoortgangsbeslissingen genomen. Deze beslissingen kunnen onderworpen worden aan de toets van de Raad voor betwistingen inzake studievoortgangsbeslissingen. Uit meer dan 900 interessante uitspraken van deze Raad destilleert het boek ‘Studievoortgangsbeslissingen in het hoger onderwijs. Van vrijstelling tot bindende voorwaarde' de essentiële rechtsregels die vandaag van toepassing zijn op hoger onderwijsinstellingen én hun werknemers. Zoals daar zijn: • het samenstellen van individuele jaarprogramma's en het toekennen van vrijstellingen, • het afnemen en beoordelen van examens, • het organiseren, begeleiden en beoordelen van stages en eindwerken, • het vaststellen en sanctioneren van examenfraude, • studievoortgangsbeslissingen die voortvloeien uit het studeren in het buitenland, • het delibereren van studenten en het toekennen van diploma's, • studievoortgangsbewakingsmaatregelen in het Vlaamse hoger onderwijs. Deze regels worden op een toegankelijke wijze geïllustreerd, zodat niet enkel juristen maar ook niet-juristen op basis van de geschetste regels zich een duidelijk beeld kunnen vormen van het toepasselijke recht. Het boek volgt daarbij de structuur van het academiejaar.