Oikonomia : inzicht in economie - Albrecht, Johan, 1968-; Merlevede, Bruno, 1976- (Gent : Owl press, 2018)
Oikonomia – het goed besturen van een huishouden –is een concept dat zijn oorsprong kent in het oude Griekenland. Sindsdien is inzicht in economie alsmaar belangrijker geworden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Het is goed leven in een economisch welvarende maatschappij, maar hoe ontstaat deze welvaart en wat zijn de belangrijkste mechanismen om die te verwezenlijken? Zorgen enkel efficiënte markten voor welvaart of is net de overheid aan zet in de moderne economie? Wat is het verband tussen economische groei en ongelijkheid? En hoe ontstaan de radicale innovaties die onze maatschappij veranderen? In dit werk presenteren Johan Albrecht en Bruno Merlevede op een toegankelijke manier de essentie van de economische analyse. De auteurs loodsen hun leespubliek doorheen de verschillende economische stromingen en belichten de grote diversiteit binnen economie als wetenschappelijke discipline. Centraal hierbij staat de samenhang tussen economie, maatschappij en technologie. Hun verhaal begint bij de industriële revolutie en eindigt met de impact van de digitalisering, robotisering en artificiële intelligentie. Dit boek biedt de lezer de nodige inzichten om hedendaagse economie te vatten. Oikonomia: inzicht in economie is er voor studenten van het hoger onderwijs maar ook voor iedereen met interesse in economische en maatschappelijke vraagstukken.
Handboek bij cursus 'Economie' (Bruno Merlevede)
Keywords: economie