Handboek suïcidaal gedrag. - van Heeringen, Cornelis, 1955-; Portzky, Gwendolyn, 1975-; De Beurs, Derek Paul, 1980-; Kerkhof, Adrianus Jacobus Franciscus Maria (Ad), 1952- (Amsterdam : Boom Uitgevers, 2019)
Ieder jaar maken duizenden Nederlanders en Vlamingen een eind aan hun leven. Veel frequenter nog worden suïcidepogingen ondernomen. Suïcidaal gedrag komt zelden voor zonder de context van psychiatrische ziektebeelden, maar dat is geen voldoende verklaring. Er is vaak meer dan één oorzaak voor suïcidaal gedrag, want ook neurobiologische, genetische, psychologische en omgevingsgebonden factoren hebben hun invloed. Ruim tien jaar na de eerste editie van het Handboek suïcidaal gedrag werd de tijd rijp gevonden voor een tweede, geheel herziene editie. In die jaren nam het inzicht in in oorzakelijke mechanismen namelijk sterk toe en werden in Nederland en Vlaanderen talloze acties in het kader van suïcidepreventie ontwikkeld. Deze tweede editie is dan ook veel uitgebreider dan de eerste. De hoofdstukken over epidemiologie, psychologie en neurobiologie, en opvang en behandelingen werden vernieuwd aan de hand van de wetenschappelijke literatuur. Toegevoegd werden onder meer hoofdstukken over de Nederlandse en Vlaamse multidisciplinaire richtlijnen en over bijzondere aandachtsgebieden, zoals LGBT-personen, het betrekken van naasten, de zorg voor nabestaanden en de dialoog tussen patiënten, hun familie en de hulpverlening. Door de bespreking van de mogelijkheden van online hulpverlening en suïcidepreventie wordt veel aandacht besteed aan de rol van het internet. De kwaliteit van de zorg met invloed op het voorkomen van suïcidaal gedrag wordt tegen het licht gehouden.
1e druk: 2007.
De Tijdstroom is een imprint van Koninklijke Boom uitgevers.
Met literatuuropgave en register.
Keywords: preventie; suïcide; zelfdoding -- 179.7.; zelfdoding