Inleiding tot de agogische wetenschappen - Meurs, Pieter, ....- (Brussel : VUB Press, 2019)
Agogiek is een eigentijds en praktisch humanisme. Deze Inleiding tot de Agogische Wetenschappen gaat in op de belangrijkste kernbegrippen en eigenschappen van de agogische wetenschappen, en dit vanuit een inter- en transdisciplinaire studie van de praktijk en theorie van het sociaal-cultureel en non-formeel educatief werk (volwasseneneducatie, cultuureducatie, opbouwwerk en maatschappelijk werk …). Dit boek behandelt de ontstaansgeschiedenis van de agogische praktijk en de wetenschapstheoretische en methodologische ontwikkeling van de agologie. De auteur gaat in op de verschillende opvattingen en paradigma's binnen de agogische wetenschappen en hoe deze zich verhouden tot een veranderende samenleving. Aan de hand van een wijsgerig-agogische analyse wordt aandacht besteed aan begrippen als gemeenschapsvorming, burgerschap en educatie. Deze inleiding richt zich in het bijzonder tot studenten van agogische opleidingen aan hogescholen en universiteiten in Vlaanderen en Nederland, en in het algemeen tot iedereen die zich interesseert in de theorie en praktijk van het agogische werk. Het biedt een inleiding tot een jonge wetenschappelijke discipline die niet alleen de studie, maar ook de verandering van de samenleving ambieert. Het voorwoord is voorzien door emeritus professor Willem Elias.
Keywords: Agogie; Agogiek