Mens/onmens. - Heijne, Bas (Bastiaan Johan), 1960- (Amsterdam : Prometheus-Bert Bakker, 2019)
Steeds beter weten we hoe de mens in elkaar steekt - ons lichaam, maar ook ons brein. We weten waarom we geneigd zijn in hokjes te denken, waarom we ons zo gemakkelijk tegen elkaar laten opzetten, waarom we liever verbroederen met mensen die op ons lijken dan met vreemden. En ook hoe we mensen kunnen bespelen, via de social media en door politici.0In 'Mens/onmens', het vervolg op zijn spraakmakende essay 'Onbehagen' (2016), onderzoekt essayist en columnist Bas Heijne wat al die nieuwe kennis met ons doet. In zijn kenmerkende, heldere stijl stelt hij de vragen waar het om gaat: hoe kunnen we solidair zijn in een wereld die steeds meer versplinterd is, waarin iedereen op zoek is naar zijn eigen identiteit en het algemeen belang het vaak aflegt tegen het eigenbelang?