Kuifje wordt volwassen : over de dekolonisering van de geest - Pinxten, Rik, 1947-; Goegebeur, Jacqui, ....- (Berchem : EPO, 2019)
Met een voorwoord van Jacqui Goegebeur - U kent Kuifje? Man van vele reizen, onverschrokken reporter maar bovenal de belichaming van onze ‘superieure' westerse waarden. Het wordt tijd, zo stelt Rik Pinxten, dat Kuifje volwassen wordt en zich bescheidener gaat opstellen. Dat gaat verder dan discuteren over Zwarte Piet of de teruggave van koloniale kunst. Want de toestand op deze planeet is zo ernstig dat de mensheid als gehéél bedreigd wordt. Wat te doen? Dit boek schuift een reeks materiële en economische veranderingen naar voren, van minder vlees eten tot het begraven van het veralgemeend recht op privébezit. Maar het hamert ook op de noodzaak van een mentaliteitsverandering. We moeten naar elkaar leren luisteren en respectvol tot wereldwijd gedragen afspraken komen om nog een zinvolle toekomst voor mensheid en aarde te kunnen hebben. Voorwaarde om die omslag te maken is de dekolonisering van onze geest. Want neen, Kuifje weet het niet allemaal beter. Een uitdagend verhaal over de relevantie van schaamte, interdependentie en gemeenschappelijk gedragen actieplatformen.
Maatschappijkritiek ; Interculturaliteit