Lang leve de vergrijzing - Deboosere, Patrick, ....-; Persoone, Marijke, ....- (Berchem : EPO, 2020)
Moeten we steeds langer werken om de pensioenen te kunnen betalen, nu de samenleving vergrijst? De auteur laat zijn licht schijnen over dit thema in vijf hoofdstukken: Over leven en dood; Vergrijzing in cijfers; Politiek, ideologie en economie; Het pensioen in neoliberaal vaarwater; Denkbeelden voor de toekomst. Hij is van mening dat iedereen vanaf 60 jaar met pensioen kan en mag. Dan moet economische groei van het BBP (bruto binnenlandse product) losgelaten worden als uitgangspunt. Vooruitgang als uitgangspunt is het streven, waarbij economische groei, gebaseerd op de consumptiegedachte dat iedereen een auto moet hebben, omgezet moet worden in vooruitgang, waarin het mobiliteitsprobleem opgelost wordt. Zo is groei geen hoofddoel meer en kan de ongelijkheid opgelost worden. Het boek is geschreven in interviewvorm, waardoor de hoofdstukken wat meer structuur krijgen. De auteur valt veel terug op de crisis van 2008, andere wetenschappers en op voorbeelden uit België. Het bevat veel citaten en noten, waardoor het zeer informatief, maar ook niet al te gemakkelijk te volgen is.