Schrijfwijzer - Renkema, Jan, 1948-; Taalwerkplaats (Amsterdam : Boom, 2020)
Richtlijnen over zinsbouw, woordgebruik, leestekens en spelling bestemd voor ambtenaren en anderen die beroepshalve teksten moeten samenstellen. - In dit boek wordt aan studenten in de bedrijfseconomie en de bedrijfskunde uitgelegd hoe goed empirisch onderzoek er uit zou kunnen of zelfs moeten zien. Dat gebeurt aan de hand van de fasen van het onderzoeksplan, zoals: vooronderzoek, probleemstelling, literatuurstudie, onderzoeksaanpak, verzameling en verwerking van data en rapportage. Er worden praktische tips gegeven voor het opzetten of uitvoeren van een interview. Voor statistische details kan men in de gespecialiseerde literatuur terecht. Ook lastige beroepsethische vragen komen aan de orde. Bijvoorbeeld: wanneer het onderzoek plaatsvindt in een krachtenveld van tegenstrijdige belangen (wat een bedrijf toch vaak is), hoe bewaar je dan als onderzoeker je onafhankelijkheid en objectiviteit? Methodologie saai? Het ambacht van onderzoeker wordt hier op goede leesbare wijze gepresenteerd en met voorbeelden geïllustreerd. De auteurs, verbonden aan de Vrije Universiteit, laten de lezer delen in hun researchervaringen. Zo is een heldere en bruikbare onderzoekshandleiding ontstaan. Het boek concentreert zich, zoals de titel zegt, op bedrijfswetenschappelijk onderzoek. Voor het ontwerpgerichte praktijkonderzoek kan men beter terecht bij A.C.J. de Leeuw, "Bedrijfskundige methodologie" (Van Gorcum, Assen, 1996)*.
Met literatuuropgave, register.
Keywords: Gidsen (vorm).; Nederlands; Spelling; Stilistiek