Bestuurskunde. De kunst van het twijfelen : Op verkenning tussen wetenschap en praktijk: reflecties bij een emeritaat - De Rynck, Filip, 1956- (Brugge : Vanden Broele, 2020)
Het woord kunde in bestuurskunde wijst op de ambitie om vanuit de wetenschap bij te dragen tot beter openbaar bestuur. Dat betekent dat bestuurskundigen de confrontatie met de bestuurspraktijk moeten opzoeken. Dat is het handelsmerk van Filip De Rynck. Hij heeft zich als wetenschapper in het publieke debat gemengd, veel projecten begeleid in de openbare sector en hij heeft een actieve rol gespeeld als beleidsadviseur in stuurgroepen en commissies. Op de brug tussen wetenschap en praktijk mag ruimte zijn voor twijfelen: bestuurskundigen laten zich als wetenschapper vanuit de bestuurspraktijk bevragen en dagen zelf mensen in de bestuurspraktijk uit. Nieuwe inzichten groeien uit die interactie. Het is deel van de bijzondere wetenschap die de bestuurskunde is om creatief met die twijfels om te gaan. In dit boek komen acht thema's aan bod uit de carrière van Filip De Rynck. Er wordt teruggekeken, niet uit nostalgie, maar met een kritische reflex. De blik staat op vooruit: welke agenda dient zich aan, bijvoorbeeld voor de toekomst van de publieke sector; voor de schaalvergroting van gemeenten; voor de zogenaamde ‘smart cities'... Acht thema's, acht bijdragen tot het publieke debat. Geen ‘liber amicorum' (een boek van vrienden) maar een ‘liber ad amicos': een boek voor vrienden, voor iedereen dus die ijvert voor een beter openbaar bestuur in ons land. En emeritus of niet: het zijn thema's die van Filip De Rynck een actieve senior maken.
Keywords: Bestuurskunde; Burgerparticipatie; Gemeenten ; Technologie ; ICT; Lokaal beleid; Overheid ; Steden en gemeenten; Smart cities; Sociale netwerken; Steden ; Stedenbeleid