Stedenbouw : kern en perspectieven - Meyer, Han, 1951-; Hoekstra, MaartenJan, 1975-; Westrik, John., ....- ([Amsterdam] : Boom, 2020)
De stedenbouwkunde schept de ruimtelijke condities voor het functioneren van de burgerlijke samenleving. Fundamenteel daarin is het onderscheid tussen openbaar en privaat domein. De kerntaak van de stedenbouwkunde is daarom het ontwerp van de stadsplattegrond, waarmee de indeling van het grondgebied in openbare en private gronden wordt vastgelegd. Bij zo'n ontwerp spelen ontwikkelingen in het programma en het ruimtegebruik van de stad een rol, wordt de openbare ruimte ontworpen en ingericht, en worden regels voor het bouwen geformuleerd. Stedenbouw biedt een overzicht van de grondslagen van de stedenbouwkundige discipline en behandelt de relevantie van deze grondslagen voor de opgaven van de 21e eeuw.
Keywords: Stadsontwikkeling; Stedenbouw; Urbanism -- Study and teaching -- Netherlands; Urbanism -- Theory, planology -- Netherlands; Urbanism -- 21st century -- Europe