Luister! : eerste hulp bij psychische problemen. - Rode Kruis Vlaanderen; Stroobants, Stijn, ....- (S.l. : Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal, 2019)
Met Luister! Eerste hulp bij psychische problemen krijg je als lezer handvaten aangereikt om iemand die het psychisch moeilijk heeft te helpen. Je hoeft geen voorkennis te hebben over geestelijke gezondheid. Het boek is wetenschappelijk onderbouwd. Het maakt gebruik van een actieplan dat je helpt om psychische problemen bij iemand te herkennen, die persoon gericht te ondersteunen, eventueel te helpen professionele hulp te vinden én voor jezelf te zorgen tijdens dit proces. Het actieplan wordt ook specifiek toegepast voor 12 verschillende thema's. In dit boek vind je onder andere: - handvaten en tips om iemand die het psychisch moeilijk heeft te helpen; - een overzicht van signalen waaraan je kan herkennen of iemand psychische problemen ondervindt; - algemene informatie over geestelijke gezondheid, psychische problemen en de steunende rol die de omgeving kan opnemen; - een crisisplan om iemand te helpen die overweldigd wordt door ernstige psychische problemen; - informatie om in te schatten of iemand professionele hulp nodig heeft en de manier waarop je iemand hiernaar kan begeleiden; - algemene informatie over verschillende vormen van professionele en andere hulpverlening; - tips om goed voor jezelf te zorgen zodat je beter in staat bent om iemand anders te helpen; - informatie over specifieke psychische problemen en hoe hiermee om te gaan.
Keywords: 614.8.; 616.89; Depressies; EHBP; Geestelijke gezondheidszorg; Zelfmoord; eerstehulpverlening; geestelijke gezondheidszorg; psychische stoornissen