Erasmus : dwarsdenker: een biografie - Langereis, Sandra, 1967- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2021)
Biografie over Erasmus van Rotterdam (1466-1536), een van de markantste in Nederland geboren auteurs. Dit imposante boek geeft nauwgezet een beeld van het leven en het werk van deze energieke, door wetenschappelijke motieven gedreven man. Hij droeg pregnant bij aan de overgang van de Europese middeleeuwen naar de moderne tijd in een periode dat de boekdrukkunst zich begon te ontwikkelen. Biograaf Sandra Langereis brengt Erasmus tot leven vanuit zijn zeer omvangrijke briefwisselingen. Ze brengt Erasmus tot leven als de bekende auteur van de 'Lof der Zotheid' en als de minder bekende maar minstens zo belangrijke Noord-Europese bijbelwetenschapper die hij was. Erasmus vond het essentieel – zoals ook de toenmalige Zuid-Europese humanisten – om zèlf kennis te nemen van oude teksten en versies in de klassieke grondtalen. Erasmus' houding stond haaks op die van menig katholiek èn van een hervormer als Luther. Erasmus' excellent beschreven leven belicht ook de tijd waarin hij leefde, met felle humor, grof geweld, religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Bijzonder waardevol boek. Vrij kleine letter.