Artificiële intelligentie en maatschappij - De Bruyne, Jan, 1986-; Bouteca, Nicolas, 1980- (Oud-Turnhout : Gompel&Svacina, 2021)
Artificiële intelligentie – kortweg ‘AI' – speelt een steeds grotere rol in verschillende aspecten van ons leven. Denk bijvoorbeeld aan het toenemende aantal zelfrijdende wagens in het verkeer of aan de camera's met beeldherkenning die de veiligheid in onze steden moeten verhogen. Maar ook bij het opsporen van fraude, het stellen van medische diagnoses of het verbeteren van sportprestaties wordt naar AI gegrepen. Kortom: AI zit overal en het gebruik ervan zal de komende jaren alleen maar toenemen. In dit boek gaan uiteenlopende experts na wat deze AI-(r)evolutie betekent voor onze samenleving. Wat is AI nu precies en welke impact heeft AI op economie, recht en politiek? Wat is bijvoorbeeld de invloed van AI op de rechtspraak en criminaliteitsbestrijding? Op tewerkstelling en bedrijfsvoering? Of op politiek nieuws en politieke campagnes? De potentiële gevaren en uitdagingen van de toenemende ‘AI-isering' van de samenleving komen aan bod, maar ook de kansen die deze technologische revolutie biedt. Dit boek beoogt een breed publiek op een toegankelijke manier te informeren over het belang en vooral de maatschappelijke impact van AI. Door het multidisciplinaire karakter van het boek krijgt de lezer meteen heel wat informatie over een aantal belangrijke AI-gerelateerde onderwerpen. Inzichten in de voordelen en uitdagingen van AI wapenen de lezer tegen de toenemende digitalisering van onze samenleving.
Keywords: AI; Kunstmatige intelligentie; Maatschappij en technologie