Het museum van de twijfel - Doom, Marjan, 1982- (Gent : Academia Press, 2020)
Wie een realistisch beeld wil tonen van de wetenschappelijke praktijk, kan niet enkel pronken met succesverhalen en gemakkelijk behapbare resultaten. Maar hoe toon je de schoonheid, complexiteit én kwetsbaarheid van wetenschap, zonder haar geloofwaardigheid op het spel te zetten? In Het museum van de twijfel gaat Marjan Doom op zoek naar een antwoord op die vraag. De opening van het Gents Universiteitsmuseum (GUM) bood haar als curator de kans om na te denken over de functie van wetenschapsmusea in de 21e eeuw. Ze houdt een bezield pleidooi voor een betere dialoog tussen wetenschap en kunst, maar ook voor een herwaardering van de twijfel. Musea zijn, net als wetenschap zelf, bij uitstek vrijhavens om valse zekerheden los te laten en twijfel opnieuw de plaats te geven die ze verdient.