Werkbare zorg : handvaten voor de hulpverlener binnen een nieuw zorglandschap - Stinkens, Wim, ....-; Heden, Anki van., ....-; Ferny, Lies., ....- ([Gent] : OWL Press, Borgerhoff & Lamberigts, 2019)
Recent zag een nieuw ondersteuningsbeleid het licht dat de vermaatschappelijking van de zorg zou verwezenlijken. Het beleid stelt de autonomie van personen met een beperking centraal aan de hand van een nieuw financieringsmodel: de persoonsvolgende financiering. Hierdoor gaat de financiële tussenkomst voor zorg niet langer naar professionele zorgorganisaties, maar naar de zorggebruiker zelf. Dat heeft tot gevolg dat steeds meer organisaties transformeren in sociale ondernemingen,wat echter implicaties heeft voor de hulpverleners binnen die organisaties. Hun werkbaarheid staat onder druk.De auteurs van dit boek vingen al snel de signalen op en inmiddels geeft ook de Vlaamse werkbaarheidsmonitor aan dat werken in het nieuwe zorglandschap uitdagingen met zich meebrengt.Hulpverleners vertellen dat stress toeneemt, dat het emotioneel belastend werk stijgt en dat de work-life balance uit evenwicht raakt.De nieuwe context verandert het werk van de hulpverlener en dat vraagt om hulpbronnen. Werkbare zorg analyseert daarom de huidige situatie vanuit het standpunt van de hulpverlener en geeft gedegen advies opdat het werk in het zorglandschapwerkbaar blijft.
OWL Press is een imprint van Borgerhoff & Lamberigts.
Met literatuuropgave.
Keywords: Social welfare methods; hulpverlening; methoden van het sociaal werk