Het mobiliteitsbudget bestaat twee jaar : tijd voor een stand van zaken - Lein, Jan, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer België, 2021)
De langverwachte wet van 17 maart 2019 betreffende de invoering van een mobiliteitsbudgt trad in werking op 1 maart 2019. In het kader van deze wet kan een werknemer zijn of haar (recht op een) bedrijfswagen inruilen voor de terbeschikkingstelling van een mobiliteitsbudget waarvan het bedrag bepaald wordt op basis an de Total Cost of Ownership (TCO) van de bedrijfswagen. Dit mobiliteitsbudget kan gespendeerd worden in drie pijlers. Binnen de eerste pijler kan de terbeschikkingstelling van een milieuvriendelijke bedrijfswagen en toebehoren gefinancierd worden. De tweede pijler voorziet in de mogelijkheid om duurzame vervoersmiddelen te financieren. Een eventueel saldo wordt binnen de derde pijler - na aftrek van een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage ten laste van de werknemer (38,07%) - belast uitbetaald. Gelet op het tweejarig bestaan van deze wet is het tijd voor een stand van zaken.
Keywords: Mobiliteit ; bedrijfswagen ; recht