Met hart en ziel, en veel nuchter verstand : 31 verhalen van OCMW-maatschappelijk werkers - De Baere, Guido, ....- (Brugge : Vanden Broele, 2021)
"Met hart en ziel, en veel nuchter verstand" biedt een unieke kijk op de praktijk van het OCMW-maatschappelijk werk, die heel open en helder in beeld wordt gebracht door de maatschappelijk werkers zelf.Immers, 31 OCMW-maatschappelijk werkers vertellen over hun job, hoe ze in het OCMW terechtkwamen, wat ze er precies doen, wat ze lastig vinden, wat hen raakt en wat hen energie geeft of motiveert. Maar ze hebben het ook over armoede, diversiteit, hun discretionaire ruimte, hoe ze de toekomst zien en of hun stem voldoende wordt gehoord.Dit boek toont aan hoe boeiend de praktijk kan zijn, en hoe groot de waaier aan functies binnen de sociale diensten van de OCMW's is. Intaker, generalist, jongerenwerker, trajectbegeleider, seniorenwerker, schuldhulpverlener, groepswerker, woonbemiddelaar, projectwerker of intercultureel bemiddelaar: ze krijgen allemaal hun stem in het eerste deel van dit boek.In een tweede deel diept de auteur een aantal thema's verder uit, en dat op basis van inzichten uit de literatuur gecombineerd met eigen praktijkervaring en elementen uit de 31 verhalen. Komen onder meer aan bod: de (te) hoge werkdruk, de impact van de coronapandemie, het imago van het beroep, de perceptie van cliënten, structureel sociaal werk, superdiversiteit als uitdaging, een visie op armoede en ongelijkheid.Het derde deel, tot slot, benadrukt de noodzaak om de krachten te bundelen, want er wachten het OCMW-maatschappelijk werk heel wat uitdagingen.