Burgerschap : politiek-filosofische perspectieven. - Loobuyck, Patrick, 1974-; Loobuyck, Patrick, 1974- (Amsterdam : Boom, 2022)
Migratie, nationalisme, diversiteit en overheden die individuele vrijheden van burgers inperken – veel actuele thema’s roepen discussie op over de manier waarop we met elkaar samenleven. Wat kunnen we verwachten van een ander? Wat kunnen we verwachten van de overheid? En hoe geven we democratie vorm? Met deze vragen raken we aan het veelzijdige en complexe concept burgerschap. Burgerschap verwijst naar een juridische status, naar politieke participatie en naar een gemeenschapsgevoel. Maar hoe moeten deze drie componenten worden ingevuld? En hoe verhouden ze zich tot elkaar? In gesprek met de belangrijkste politiek filosofen van dit moment, onder wie Habermas, Rawls, Mouffe en Kymlicka, verheldert Patrick Loobuyck het concept burgerschap in de context van een multiculturele democratische rechtsstaat. Zijn politiek-filosofische benadering biedt een dieper inzicht in de betekenis van burgerschap en zal de lezer in staat stellen beter positie te kiezen in concrete en actuele politieke discussies.
Keywords: 211 Politieke filosofie; BPB2210.; Burgerzin; Politieke filosofie