Welzijn in Vlaanderen. : beleid, bestuurlijke organisatie en uitdagingen. - Verschuere, Bram, 1977-; Hermans, Koen, 1976- (Brugge : Die Keure, 2020)
Welzijn is in de loop der jaren een steeds belangrijker beleidsdomein geworden in Vlaanderen. Niet alleen omdat een groot deel van het overheidsbudget aan welzijnsdiensten en -voorzieningen wordt besteed, maar ook omdat het een beleidsdomein is waarmee heel veel mensen rechtstreeks of onrechtstreeks in contact komen. Denk maar aan de kinderopvang, de (over)grootouders in het woonzorgcentrum of het kind met een beperking in de familie. Het welzijnsbeleid is echter ook een uiterst complex gegeven. Er wordt een brede waaier aan dienstverlening uitgebouwd voor de meest diverse doelgroepen, gaande van gezinnen over personen met een handicap of mensen in kansarmoede tot hulpbehoevende senioren. De organisatie van die dienstverlening is nog complexer. Er zijn diverse bestuursniveaus (federale overheid, Vlaamse overheid, lokale overheden) betrokken bij het welzijnsbeleid en de dienstverlening wordt gerealiseerd door de meest diverse actoren, gaande van overheidsinstanties over private non-profitorganisaties tot commerciële dienstverleners. In een dergelijk kluwen is het soms moeilijk om het bos door de bomen te zien. Dit boek probeert op een overzichtelijke en toegankelijke manier klaarheid te scheppen in die complexiteit. Het is in de eerste plaats geschreven voor studenten, beleidsmakers en dienstverleners in het brede veld van het welzijnsbeleid. Door de belangrijkste ontwikkelingen, de bestuurlijke organisatie, de vormen van dienstverlening en de uitdagingen in de verschillende sectoren van het welzijnsbeleid te schetsen, wil het de lezer een diepgaand inzicht in het welzijnsbeleid bijbrengen.
Hoofdstuk 1. De bestuurlijke organisatie van het welzijnsbeleid in Vlaanderen. Hoofdstuk 2. Gezinsbeleid. Hoofdstuk. 3. Jeugdhulp. Hoofdstuk 4. Beleid voor personen met een handicap. Hoofdstuk 5. Ouderenzorg. Hoofdstuk 6. Lokaal sociaal beleid en de evolutie naar de 'welzijnsstad'. Hoofdstuk 7. Armoedebeleid. Hoofdstuk 8. Het algemeen welzijnswerk. Hoofdstuk 9. Samenlevingsopbouw. Hoofdstuk 10. De Vlaamse Sociale Bescherming. Hoofdstuk 11. Welzijn in Vlaanderen: trends en uitdagingen.
Keywords: #SBIB:316.8H20 -- Welzijnsorganisatie: algemene sociale dienstverlening; #SBIB:316.8H40 -- Sociaal beleid: social policy, sociale zekerheid, verzorgingsstaat; #SBIB:35H436 -- Beleidssectoren: welzijn, volksgezondheid en cultuur; #SBIB:35H6015 -- Bestuur en beleid: nationale en regionale studies: Vlaanderen; 351.846.; 660 Welzijn.; Delivery of Health Care