De kansenfabriek : waarom ook gevangenen moeten kunnen dromen - Muylkens, Leen, ....- (Tielt : Lannoo, 2023)
Het is al jaren duidelijk dat niemand als modelburger uit de gevangenis komt. Dat blijkt uit de pijnlijk hoge recidivegraad. Om het tij te keren, rolt Justitie een radicaal project uit: kleinschalige detentie. In verschillende huizen loodst een team van psychologen en begeleiders een kleine groep gedetineerden richting vrijheid. In De kansenfabriek maak je kennis met zes bewoners van zo'n huis. Allemaal komen ze uit de gevangenis en werden ze hier geplaatst om het laatste deel van hun straf uit te zitten. Door de ogen van coördinator Leen observeer je hun stille transformatie. In plaats van 'zware jongens' toont ze je gevoelige mannen die fouten hebben gemaakt en hun leven terug op de rails willen krijgen. Zo schetst Leen een plaats van voorzichtige hoop en verbondenheid, zonder de moeilijke vragen uit de weg te gaan.
Keywords: Reclassering