Interactiewijzer : analyse en aanpak van interactieproblemen in professionele opvoedingssituaties - Verstegen, Rob, ....-; Lodewijks, Henny, ....- (Assen : Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, 2023)
In Interactiewijzer worden opvoedingsproblemen benaderd als interactieproblematiek: bij de verklaring en oplossing van problemen wordt vooral gekeken naar de wisselwerking tussen het kind en de professionele opvoeder én tussen het kind en andere kinderen. Het problematische gedrag van een kind wordt beschreven vanuit deze wisselwerking, waarbij het risico bestaat dat ongewenste interactionele cirkels tot stand worden gehouden. Het boek geeft hiervoor een tweeledige aanpak: - de professionele opvoeder krijgt aanwijzingen om zijn pedagogische stijl voor dat kind kritisch te beoordelen en, indien nodig, bij te stellen. - er worden groepssituaties gecreëerd die bij het kind het vanzelfsprekend gebruik van ontbrekende sociale vaardigheden uitlokken. Deze benadering biedt interessante aanknopingspunten voor zowel analyse als aansluitende handelingsplannen. Deze 11e editie van Interactiewijzer is grondig herzien, geüpdatet en aangevuld. De wetenschappelijke onderbouwing is geactualiseerd en aanvullende groepsprogramma's zijn 'evidence-based' herzien. Daarnaast is nog meer aandacht besteed aan de koppeling met de praktijk. De praktijkvoorbeelden zijn aangevuld: er staan nu meer dan 300 voorbeelden uit de dagelijkse praktijk in het boek! De inhoud van het boek wordt ondersteund met een online omgeving: interactiewijzer.nl. Hier staan aanvullende en ondersteunende instructievideo's en veel downloadmateriaal, waaronder gratis software. Ook is er de mogelijkheid om vragenlijsten online in te vullen.
Keywords: Gedragsstoornissen -- kinderen