Een doodgewone jongen - Sels, Michael, ....-; De Waele, Steven, ....- (Gent : Beefcake Publishing, 2021)
'Zijn de kinderen goed opgesloten?' 'Ja, die geraken niet weg en niemand zal hen vinden.' Nebo plaatste snel een hand voor zijn mond om geen geluid te maken in zijn schuilplaats. Dit kon niet waar zijn. 'Goed werk!' riep de directeur uit. 'Dan zijn we verlost van die lastpakken. En de mensen in het dorp die moeilijke vragen stelden heb ik ook laten verdwijnen.' Nebo is een dromer, een hoogsensitieve jongen met een enorme fantasie. Volgens hem wonen er krokodillen onder het zebrapad, komt er gifgas uit de keldergaten en is dat ene gekke vrouwtje dat hij elke dag tegenkomt een heks. Op een dag krijgt hij van die heks een papiertje: 'Nebo, pas op voor de Bende van het Grijze Kruis! Je kan altijd op mij rekenen. Succes, de heks.' Nebo twijfelt. Hij wil graag op onderzoek gaan, maar hij durft het niet alleen. Gelukkig is er zijn beste vriend Axi, een doener, die bovendien veel windjes laat. Samen beginnen ze een avontuurlijke speurtocht. Wat is die Bende van het Grijze Kruis? Wie op school is te vertrouwen en wie niet? Wanneer steeds meer mensen slachtoffer worden van de boosaardige bende en zelfs Axi plots spoorloos verdwijnt, moet Nebo tot het uiterste gaan om iedereen in het dorp te redden. Op een humoristische en laagdrempelige manier vertelt auteur Michael Sels over foute eerste indrukken en vooroordelen. Niet alles is altijd zwart-wit en niemand is ooit compleet slecht of goed. Het verhaal doet op die manier nadenken over het waarom dat mensen drijft. De unieke, grappige tekeningen van Steven De Waele en absurde situaties maken het boek daarnaast tot een plezier om (voor) te lezen.
9-11
Keywords: Avontuur