Stoute schoenen : in de voetsporen van de Bourgondiërs - Van Loo, Bart, 1973-; Van de Velde, Geert, ....- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2024)
Na zijn internationaal geprezen bestseller De Bourgondiërs maakt Bart Van Loo een nooit eerder ondernomen tijdreis naar het decor van ons ontstaansverhaal. Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt hij door de Lage Landen. Tussen Brugge en Bergen op Zoom, Gent en Gouda, Namen en Nijmegen componeert Van Loo een alternatieve oergeschiedenis van onze gewesten, die meer is dan het verhaal van Holland en Vlaanderen alleen. Vervolgens trekt hij door Frankrijk, Zwitserland en natuurlijk Bourgogne zelf en wordt duidelijk dat dit epos Europese geschiedenis van de bovenste plank is. Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in. Stoute schoenen vormt het prachtige sluitstuk van zijn monumentale tweeluik dat begon met De Bourgondiërs. Even wervelend als gedetailleerd doet hij uit de doeken hoe in onze contreien aan het einde van de middeleeuwen uit verbrokkeling een vorm van eenheid ontstond.
Keywords: Bourgondische tijd