Alles wordt anders : om de zeventig jaar staat de wereld op een kantelpunt - Schoors, Koen, 1968- (Gent : Borgerhoff & Lamberigts, 2024)
Professor Economie Koen Schoors (UGent) schetst op meesterlijke wijze de wereld zoals die er binnen afzienbare tijd moet en zal uitzien. Onze economie en onze energiewinning moeten regionaler en duurzamer worden, we moeten afstappen van globalisering en kortetermijnpolitiek. Onze afvalverwerking moet 100% circulair worden, waarbij al het afval als grondstof wordt gebruikt. Niets van onze energie mag nog uit de grond komen. Menselijke arbeid wordt schaarser en daarom waardevoller, en de vergrijzing brengt vooral voordelen met zich mee. Bovendien zal AI ons leven en de samenleving veel gemakkelijker en efficiënter maken. Alles wordt dus anders, en vooral beter.
Keywords: Maatschappijkritiek; Toekomstvisies