Leerboek kinder- en jeugdpsychiatrie - Verhulst, F.C., ....- (Assen : Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, 2020)
Het Leerboek Kinder- en Jeugdpsychiatrie beschrijft beknopt en overzichtelijk de belangrijkste psychische stoornissen die in de eerste achttien levensjaren kunnen voorkomen. Daarbij is zoveel mogelijk franje achterwege gelaten en wordt alleen kennis besproken die noodzakelijk is voor het begrijpen van de belangrijkste kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen, en hoe hiermee om te gaan. Opleidingen geneeskunde, psychologie, pedagogiek, gezondheidswetenschappen en hbo-opleidingen die aandacht besteden aan psychiatrische problemen bij kinderen en jeugdigen, vinden in dit boek een onverzichtelijke bespreking van de belangrijkste kinder- en jeugdpsychiatrische stoornissen zoals autismespectrumstoornis, ADHD, gedragsstoornissen, angststoornissen, depressie en suïcide, andere neurobiologische ontwikkelingsstoornissen, psychiatrische stoornissen met lichamelijke problemen zoals anorexia nervosa, maar ook minder vaak voorkomende stoornissen zoals tics en selectief mutisme. Ook besteedt de auteur aandacht aan het diagnostisch psychiatrisch onderzoek bij kinderen en jeugdigen, en bevat het boek een aantal handige overzichten met vragen die aan het kind of de jeugdige en de ouders gesteld kunnen worden, evenals het gedrag dat geobserveerd kan worden. In deze herziene, vijfde druk is een hoofdstuk over psychosen in de adolescentie toegevoegd. Daarnaast zijn de DSM-5 gegevens en de wetenschappelijke onderbouwing in alle hoofdstukken up-to-date gemaakt.
Keywords: Kinderpsychiatrie