Mijn vakdidactiek rekenen (-wiskunde) - Bruin-Muurling, Geeke, ....- (Assen : Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum, 2024)
"Mijn vakdidactiek rekenen(-wiskunde)" is een handleiding voor het (verder) ontwikkelen van je eigen vakdidactische kennis en denken. Het boek inspireert om vanuit die kennis en dat denken vaker eigen keuzes te maken in je onderwijs, in je lessen. Het geeft je inzichten waardoor je nog beter in kunt spelen op jouw leerlingen en daarbij, als dat nodig is, de lesmethode of methodiek meer of misschien zelfs wel helemaal los kunt laten. Het boek start met de verschillende doelen voor rekenen en de overtuigingen die daarbij horen. Vanuit deze achtergrondkennis word ingezoomd op basisvaardigheden en wat van invloed is op de ontwikkeling daarvan. De rol van conceptuele kennis en leren toepassen van rekenvaardigheden krijgen daarbij extra aandacht. In het laatste deel van dit boek worden concrete handreikingen gedaan. Zo leer je een techniek om de rekenstof verder te doorgronden, als voorbereiding op je les. Ook leer je hoe je de wereld om ons heen meer de klas in kunt brengen. Het boek sluit af met een set dilemma’s om jouw eigen onderwijsvisie verder aan te scherpen en te concretiseren. Dit boek is geschikt voor allen die leerlingen leren rekenen. Of dat nu rekenen-wiskunde is in het basisonderwijs, rekenen in het voortgezet onderwijs of in het mbo. Het is te gebruiken als inspiratie en aanscherping voor je eigen onderwijspraktijk in elke fase van je loopbaan. De opdrachten in het boek zorgen er voor dat je het tevens als werkboek kunt gebruiken.
Keywords: Wiskunde -- didactiek