Motiverend coachen : gespreksvoering voor duurzame gedragsverandering - Van Hoye, Karen, 1982-; Jellema, Marlies, ....-; Bolsius, Olivira, ....- (Groningen : Noordhoff, 2023)
Het is een kunst om professionals te leren een effectief coachgesprek te voeren. De theorie is helder maar de praktijk weerbarstig. Eenmaal aan het werk komen studenten allerlei uitdagingen tegen, zoals omgaan met weerstand, het niet in beweging komen of ambivalentie. In Motiverend coachen laten we beginnende én ervaren professionals kennismaken met motiverend coachen. Het boek coacht hen door de theorie van veranderen en laat hen door praktische casuïstiek, reflectievragen en opdrachten ervaren wat motiverend coachen inhoudt. Motiverend coachen leer je door een houding te ontwikkelen, concrete gesprekstechnieken te leren toepassen en je bewust te zijn van het psychologisch proces van veranderen. Daarnaast zijn er concrete modellen waarmee gewerkt kan worden. Dit alles komt aan de orde. Dit boek is uniek doordat het een breed spectrum van het coachen belicht en toch heel concreet en praktijkgericht is geschreven. Zo ontdekt de professional wat te doen en te laten in coachgesprekken, om op die manier de voldoening te ervaren van een effectief gesprek. Een gesprek waarin de coach bijdraagt aan het welzijn van een ander en zichzelf overbodig maakt. Motiverend coachen is bedoel voor mensgerichte beroepsopleidingen. We hanteren de term coach maar daar kan ook docent, begeleider, therapeut, hulpverlener of ervaringsdeskundige gelezen worden.
Keywords: Coaching