Geestelijke gezondheid en preventie : bouwstenen voor beleid en praktijk - Van den Broucke, Stephan, ....-; van Nuffel, Rik, ....-; De Hert, Marc, ....- (Mechelen : Wolters, 2008)
Inhoudsopgave : 1. Preventie op het vlak van geestelijke gezondheid: een kennismaking en begripsafbakening 2. Kwantitatieve maten voor geestelijke gezondheid 3. Van prevalentie naar preventie van psychische stoornissen: reflecties vanuit twee bevolkingsstudies 4. Geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen en in België: ontwikkeling van een beleid 5. Naar een geestelijk gezonde samenleving via preventie en gezondheidsbevordering 6. Strategieën en methoden voor preventie op het vlak van geestelijke gezondheid Nawoord
Internationale inzichten en ervaringen tonen aan dat het voorkomen van psychische stoornissen mogelijk is. Dit boek gaat op zoek naar een passende invulling voor elk van de vier basisvoorwaarden die hiertoe vooropgesteld worden en past ze toe op de situatie in Vlaanderen. De verschillende actoren en het begrippenkader van ggz worden voorgesteld en wat preventie en gezondheidsbevordering binnen die gegevens kunnen betekenen. Verder worden de basisprincipes en de epidemiologieën van ggz aangehaald en besproken, samen met de belangrijkste kencijfers van ggz in België en Vlaanderen. Het boek biedt ook een grondige kennismaking met het Vlaamse, Belgische en internationale beleid rond gezondheidszorg. Door deze bouwstenen samen te brengen in één volume, wordt hier een basis gelegd voor een meer effectieve preventiepraktijk op het gebied van geestelijke gezondheid in Vlaanderen.
Keywords: Preventieve geestelijke gezondheidszorg