Jongeren binnenstebuiten : thema's uit het jongerenleven onderzocht. - Vettenburg, Nicole, 1947-; Deklerck, Johan, ....-; Siongers, Jessy, 1972-; Jeugdonderzoeksplatform (JOP) (Leuven : Acco, 2009)
Wat bezielt jongeren? Wat houdt hen bezig? Wat is hun leefwereld? In het boek Jongeren binnenstebuiten worden belangrijke thema's uit de leefwereld van jongeren beschreven en uitgediept. Zo wordt ingezoomd op hun gevoel van zelfwaarde, hun schoolwelbevinden, hun onveiligheidsgevoelens, de mate waarin ze (zich voornemen om te) participeren in de democratie, hun ICT-gebruik en hun levensloopperspectieven. Deze thema's worden aan de hand van (inter)nationale bronnen en eigen analyses grondig onderzocht en besproken. Het boek richt zich tot beleidsmakers, onderzoekers, jeugdwerkers en iedereen die in de leefwereld van jongeren geïnteresseerd is. Dankzij de diversiteit aan thema's en het gebruik van recent empirisch materiaal gekoppeld aan de inbreng van internationale inzichten, zal ieder in het boek zijn gading vinden.
Inhoudsopgave (verkort): 1. De betekenis van persoonlijke relaties voor het zelfwaardegevoel van Vlaamse jongeren 2. Het schoolwelbevinden in het secundair onderwijs. Diversiteit in beïnvloedende factoren 3. Onveiligheidsgevoelens van jongeren onderzocht 4. Genderverschillen in de groei naar democratisch burgerschap 5. Onderwijsvorm en de groei naar democratisch burgerschap 6. Jongeren en ICT: een divers publiek 7. Levensloopperspectieven van jongeren 8. Jongeren binnenstebuiten. Belangrijkste bevindingen en reflecties
Keywords: Jeugd -- Sociaal-wetenschappelijk onderzoek; Sociale agogiek -- Jeugdwerk- en beleid